onsdag 1 juni 2011

Från app till egen lek!!

Några barn hade spelat Angry Birds Rio på iPaden. Jag tycker det är ett spel som tränar barns problemlösning och samtidigt är det rolig. Det kräver att man skjuter iväg fåglarna i rätt vinkel och träffar på rätt ställe. Ganska så klurigt!
Samma barn satt senare i sanden vi har inne på avdelningen och byggde med stenarna. Diskutionen gick kring vad de skulle kasta och jag blev nyfiken på vad de höll på med, så jag gick fram och frågade.
- Vi leker Rio och har byggt grodornas gömställe!
- Men vi vet inte vad vi ska kasta iväg som fåglar för vi får ju inte kasta sten.
- Nä, för då kan det göra illa nån om man kastar på nån.
 
Jag frågade vad de skulle behöva och bad dem kika runt på avdelningen. De gick iväg och kom tillbaka med kaplastavar och kapsyler.
De byggde upp små hus med stenar och kaplastavarna och sen använde de kapsylerna som fåglar. De kastade och försökte pricka husen för att få ner dem, precis som i spelet.
De byggde upp husen svårare för varje gång, för det var så det var i spelet förklarade ett barn. det blir svårare och svårare tills man fått omkull ledargrodan. Sen har man vunnit!
Det är så spännande att se att barnen tar iPaden till en annan nivå på eget initiativ och på sitt eget sätt.

1 kommentar:

  1. Blev tipsad om den här bloggen via EnIT i Kungälv (och Facebook).
    Det värmer verkligen mitt hjärta när du som förskollärare observerar barnens lärande på det här sättet. Många nöjer sig allt för ofta med att se ett lekande, inte vad de faktiskt gör.
    Så bra!!
    Mvh Mia Andreen

    SvaraRadera